Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τις disco...


Aκουσα πρόσφατα κάτι disco κομμάτια και θυμήθηκα εκείνες τις βραδιές στα σκαλιά με τις βυσσινί μοκέτες που οδηγούσαν στον κάτω κόσμο, όπως πολύ ωραία περιγράφει ο Ισίδωρος Ζουργός τις χειμερινές ντισκοτέκ του 80, στο βιβλίο του "Ανεμώλια".
Ο δικός μου "κάτω κόσμος" υπήρξε στην Γλυφάδα, στην ντισκοτέκ Εσπερίδες. 

Πάντα στην παρέα υπήρχαν και οι απαραίτητες μεγάλες ξαδέλφες που τις θέλαμε για δύο λόγους στις μαθητικές χοροεσπερίδες.
Ο πρώτος ήταν πως χωρίς αυτές δεν μας άφηναν εύκολα οι γονείς μας να κάτσουμε ως αργά και δεύτερον "κάναμε το κομμάτι μας" στις συμμαθήτριες που τέλος πάντων υπήρχε ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Στην πραγματικότητα οι ξαδέλφες έρχονταν μαζί μας για ξεκάρφωμα, αφού είχαν τα αγόρια τους σε άλλη παρέα. Και εκείνοι με τις ξαδέρφες τους ήταν φυσικά.

Την μόδα της εποχής καλύτερα να την ξεχάσουμε. Πιο άθλια μόδα δεν νομίζω να υπήρχε ή να υπάρξει ποτέ. Τα κουρέματα δε και κυρίως τα γυναικεία ήταν υπερπαραγωγές, αντιγραφή των διασήμων "περμανάντ" αστέρων της "Δυναστείας" και άλλων σειρών. Τα αντρικά σακάκια είχαν βάτες, τα παντελόνια πιέτες, τα πουλόβερ ήταν τεράστια, άστα να πάνε.

Και όταν ξεκινούσε το "πρόγραμμα" με καπνούς και φώτα πανηγυρικά, έπρεπε να χορέψεις αν ήθελες να πλησιάσεις το κορίτσι που σου άρεσε. Και έτσι κάτω από τις ντισκομπάλες και λουσμένοι σε πολύχρωμα φώτα προσπαθούσαμε να φλερτάρουμε, χορεύοντας χωρίς να ξέρουμε, απλά κάναμε ότι έκανε ο αλλος και μιλώντας δυνατά μπας και ακούσουμε ο ένας τον άλλον, και με τις δημοφιλείς ατάκες τις εποχής, δηλαδή τη βρίσκω, με κούφανε, ωραία φάση. Ωραία φάση πραγματικά, της ελεγες...

-πώς σε λένε?
-πίνω φρουιτ παντς
-σου αρέσει αυτό το κομμάτι
-τιιιιι?
-το κομμάτι σου αρέσει;
-και σου έγνεφε ένα ναι χωρίς να έχει καταλάβει...

Κάποια στιγμή τα φώτα χαμήλωναν και άρχιζαν οι μπαλάντες. Εκεί ήθελε προσοχή να προλάβεις να χορέψεις με αυτή που σε ενδιέφερε αλλά συνήθως χόρευες με την ξαδέλφη ή με την κολλητή "προξενήτρα" γιατί είχε πολύ κόσμο και έπεφτε κουτσομπολιό...

-για κοίτα δικέ μου ο Κόρδας με ποια κάνει φάση.
-μη μου τη σπας τώρα, αφού ξέρεις πως μου αρέσει η...

Μόνο αν και το κορίτσι ήθελε πραγματικά χορεύαμε "το μπλουζ" και μετά το αλληλο-τάτς φλερτ υπο το " Τοταλ εκλιπς οφ δε χαρτ" γινόταν το φτιάξιμο, τα φτιαξαμε, τα έχουμε ή έπεφτε χυλόπιτα.

Και προς το τέλος οι dj έβαζαν αυστηρά μόνο 2 κομμάτια για τους ροκάδες, το "Άι λοβ ροκ ν ρολ" και το "Σουντ άι στέι ή Σουντ άι γκο".

Αυτά τα ωραία θυμήθηκα και έφτιαξα αυτή τη ζωγραφιά δικέ μου, καλή φάση εεε?

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπό κατασκευή

Ένα κακέκτυπο σε μπλέ χοντρό χαρτόνι, τυπωμένο με χρυσό χρώμα μου τράβηξε την προσοχή ως φόντο. Mια μικρή και λιτή σύνθεση από κάτι πεταμένες σελίδες. Ήταν ένα κομμάτι τυπωμένο που απεικονίζει την μεταλλική πόρτα από κάποιο καταφύγιο. Τώρα είναι κάτι άλλο ή καλύτερα θα γίνει κάτι άλλο... Χρώματα, αρώματα και ένα νέο ξεκίνημα. Ο  καπετάν Αντώνης που ερωτεύτηκε μέχρι τρέλας το Κατινάκι... Το Χοροστάσι στο χοροστάσι του θεάτρου Δ. Στράτου. Λεπτομέρειες από μια πόρτα στο νησί.

Βλέπω τον πόλεμο στα μάτια σου

Tις τελευταίες μέρες ζούμε γεγονότα που κανείς δεν περίμενε. Στην Ευρώπη του 2022 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία επιτέθηκε στο κράτος της Ουκρανίας με βίαιο τρόπο και ακολούθησαν σκηνές βίας και παραλογισμού. Ως συνήθως ο απλός καθημερινός κόσμος, οι απλοί πολίτες πληρώνουν το τίμημα και από τις δύο εμπλεκόμενες  πλευρές. Οι μεν γιατί βλέπουν την πατρίδα τους να καταστρέφεται και οι δε γιατί έλαβαν την εντολή να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα. Και στις δύο παρατάξεις το αίμα ρέει άφθονο, οι σκοτωμοί δεν έχουν τέλος, χάνονται άδικα ανθρώπινες ψυχές για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια των "μεγάλων" που κυβερνούν τον πλανήτη γη. Έφτιαξα ένα σχέδιο διαστάσεων 70Χ100 με κάρβουνο για να τιμήσω τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται σθεναρά απέναντι σε μια υπερδύναμη. Απεικονίζει έναν μεσόκοπο προς ηλικιωμένο άνδρα που στα μάτια του καθρεπτίζεται η φρίκη του πολέμου. Το μυαλό μου και η καρδιά μου είναι κοντά στον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει. Εύχομαι σύντο

Για τον χορό (παραδοσιακό)

Καραντίνα νο1 Τον Μάρτη του 2020 ξέσπασε η γνωστή πανδημία και μεταξύ άλλων έπρεπε να σταματήσουμε και τον χορό λόγω καραντίνας. Αναφέρομαι στα μαθήματα παραδοσιακών χορών που παρακολουθώ στο αγαπημένο Χοροστάσι Γλυφάδας. Από την μία πλευρά προέκυψε περισσότερος ελεύθερος χρόνος, όμως μου έλειψε πολύ η επαφή με τους φίλους συν-χορευτές, τον δάσκαλο και την δασκάλα, τις μουσικές,  τα τραγούδια και φυσικά τους χορούς απ' όλη την Ελλάδα. Προσπάθησα να γεμίσω το κενό, μάταια φυσικά αφού ο χορός δεν αντικαθίσταται με τίποτα παρά μόνο με... χορό.  Όταν έφτιαχνα αυτά τα δύο σχέδια, άκουγα τις αντίστοιχες παραδοσιακές μελωδίες και ο νους ταξίδεψε στις πρόβες και στα μαθήματα, στις ώρες της παράστασης και κάπως γλύκανε κι η ψυχή. Βοήθησε λίγο και το τσιπουράκι, πάντα με μέτρο. Προέκυψαν δύο σχέδια με ξυλομπογιές σε διάσταση 35Χ50 cm, από φωτογραφίες που βρήκα στο διαδίκτυο της παράστασης του Χοροστασίου, "Αντικριστά και Αμολυτά οι αναμνήσεις ενός περιηγητή" που έγινε στις 22-23/9/